Door de ogen van Esther

Lezen als vak. Je zou denken dat dit na de basisschool en het voortgezet onderwijs geen taak is voor het mbo, maar de werkelijkheid is anders. Bij VISTA college zijn we namelijk begonnen met VISTA leest! Om taalachterstanden aan te pakken, maar vooral om te laten zien dat lezen veel leesplezier oplevert.

Esther Hendriks LR 1

VISTA bieb

Met een budget van 2.000 euro heeft Esther Hendriks, projectleider van VISTA leest!, in een jaar tijd een bibliotheek van zo’n 7.000 boeken aangelegd. Kringloopwinkels werden afgestruind en boeken gedoneerd, maar er zijn ook nieuwe titels aangekocht. Er liggen plannen om een klaslokaal in te richten als bibliotheek. Met een prominente plek in het schoolgebouw moet het leesproject een vastere plek in het lesprogramma van VISTA college krijgen. De Nederlandse taalbeheersing blijft namelijk een dingetje. Docent Roel Willems: “Ze zijn allemaal goed in Engels, dat pikken ze op uit games en series. Maar Nederlands blijft achter.”

Leeskilometers maken

Met een of twee keer per week een half uur vrij lezen, wil het project mbo’ers aan het lezen krijgen. “Hoewel ze eerst zeiden: "Moet dit echt?", hoor ik achteraf dat ze het toch best fijn vinden. Het wordt inmiddels normaal voor ze dat er aan het begin van de les gelezen wordt. De dag rustig beginnen met een boek bevalt de studenten wel. Dat is zo leuk om te horen. Ik had eigenlijk weerstand bij de studenten verwacht,” vertelt Esther.

Mission possible

De studenten van de opleiding audiovisuele productie blijken geen boekenwurmen. Na de vraag wie er in zijn of haar vrije tijd leest, gaat bij twee van de twintig jongeren een vinger omhoog. Mart Notermans (18) uit Heerlen is één van hen. “Ik lees vooral Engelstalige boeken, bijvoorbeeld The Hunger Games.” Zijn klasgenoot Robin Triepels (18) uit Heerlen geeft aan nooit te lezen. “Ik wilde nooit lezen, ik speel liever games. Maar nu heb ik een boek over Tom Cruise uitgezocht. Ik weet dat hij in Mission: Impossible zijn eigen stunts gedaan heeft en ik hoop dat dit in het boek terugkomt.” Welke genres populair zijn? “Thrillers en waargebeurde verhalen,” vertelt Esther. Vista leest! blijft niet beperkt tot twee halve uurtjes per week. “Er zijn studenten die vragen of ze de boeken mee naar huis mogen nemen”, zegt Esther. “Natuurlijk mag dat, we zijn ook al bezig met een uitleensysteem. Maar mocht in de tussentijd een boek niet worden ingeleverd, zie ik dat niet als een verlies. Dan hoop ik dat het boek wordt doorgegeven en het nog eens gelezen wordt.”

Esther Hendriks LR 11

“De studenten gaan na het lezen veel geconcentreerder aan het werk.”

Jong geleerd is oud gedaan

En dan is er nog een volgende generatie die indirect met dit project kan worden bereikt. “In een andere klas was er een student die aangaf dat hij vroeger wel werd voorgelezen, maar dat hij dit nooit met zijn eigen kind doet. Hij had zelfs geen een boek in huis,” vertelt Esther. “Ik hoop dat we met VISTA leest! daar verandering in kunnen brengen en hem kunnen aansporen om zijn kleine voor te gaan lezen. Dan heb ik meteen twee generaties bereikt.”


Een organisatie vol verhalen

Wij zien het talent achter de verlegen blik. Het kleine hartje achter de grote bek. We kijken met open blik, nieuwsgierig en onbevangen. Naar onze studenten en naar elkaar. Samen gaan we de verbinding aan. We inspireren elkaar met onze verhalen. En simpelweg door wie we zijn.

Lees alle verhalen