Door de ogen van Annemie & Gilbert

Er was eens...

“Houd liefde en werk gescheiden,” klinkt het meestal. Of toch niet? In 1988 leren Annemie Gelissen en Gilbert Heijnen elkaar kennen op Het Open Leercentrum, waar ze op dat moment beiden werkzaam zijn. Annemie als docent Nederlands en Engels, Gilbert als docent aardrijkskunde en geschiedenis. Ze werken intensief samen en uiteindelijk slaat de vonk over. Naast collega’s worden ze partners: in augustus zijn ze 23 jaar getrouwd. Bovendien viert Gilbert dit jaar zijn 40e jubileum. Dubbel feest in huize Heijnen!

Het tijdperk van krijtjes en postvakken

Het is najaar 1988. Annemie is in de Parklaan in Sittard vol enthousiasme bezig met lesgeven, zo intensief dat de ramen beslaan. Gilbert moet haar weer eens attent maken op de overuren die ze aan het draaien is, want die staat op de gang voor het lokaal te wachten met zijn klas. Annemie: “Dat was onze eerste kennismaking.” In 1992 belanden ze in de schakelcursus Middelbaar Dienstverlenings- en Gezondheidszorgonderwijs (MDGO). Gilbert: “We werkten steeds meer en intensiever samen en gaven samen les. Na de fusie tot ROV-opleidingen werden we samen betrokken om met de cursisten een maatschappelijk onderzoek te doen.”

Vonk na bezoek aan ‘vurige’ stad

Van een vonk is op dat moment nog geen sprake. Totdat Annemie en Gilbert met een aantal collega’s een bezoek brengen aan Luik, ook wel bekend als de Vurige Stede. “Wie weet lag het aan de bijnaam van de stad, wie weet aan de mooie momenten die we daar samen beleefden tijdens dat weekend,” aldus Gilbert. Zou het wat worden? In het begin van de zomervakantie in ’93, als Gilbert, Annemie meeneemt op verschillende excursies, slaat de vonk pas echt over. Ze krijgen een relatie. Annemie: “De meeste collega’s waren hier niet van op de hoogte. Alleen onze vaste vriendengroep wist ervan.” Ze gaan samenwonen in Gronsveld en in 1998 stappen ze in het huwelijksbootje. “Zelfs toen was er nog een collega die naar onze receptie kwam en daar pas ontdekte dat Annemie met een clustercollega trouwde,” vertelt Gilbert. “Hij is toen nog terug naar school gereden om het bedrag te verdubbelen, aangezien ik ook werkzaam was binnen dezelfde school.” “Hilarisch,” vult Annemie aan.

Heijnen Gelissen LR 15

Nu even geen onderwijs

Intussen heet de school Leeuwenborgh opleidingen en tijdens die periode worden zonen Rud en Paul geboren. Annemie: “Na verloop van tijd gingen we op verschillende locaties werken. Momenteel ben ik werkzaam bij VISTA college op de afdeling Pedagogisch Werk in Sittard en Gilbert bij het vavo in Maastricht.” De voor- en/of nadelen van een relatie als collega’s? Annemie: “We krijgen alle presentjes twee keer en tijdens een VISTA feestje zijn we er altijd als koppel bij. Terwijl niemand anders zijn partner mee mag nemen. Thuis speelt onderwijs een belangrijke rol en mooie verhalen en ervaringen willen we met elkaar delen. We hebben het elke dag over het onderwijs.” Gilbert: “Soms roept één van ons: ‘Nu even geen onderwijs!’ Dan gaat Annemie schilderen en ik mijn duivenhok op. Gelukkig heeft onze relatie de verschillende fusies doorstaan. En zelfs het online lesgeven!”

Een organisatie vol verhalen

Wij zien het talent achter de verlegen blik. Het kleine hartje achter de grote bek. We kijken met open blik, nieuwsgierig en onbevangen. Naar onze studenten en naar elkaar. Samen gaan we de verbinding aan. We inspireren elkaar met onze verhalen. En simpelweg door wie we zijn.

Lees alle verhalen