Siem Geelen werkt drie dagen per week bij de juridische en logistieke opleidingen van VISTA college in Sittard. Door zuurstofgebrek bij zijn geboorte heeft hij ceberale parese, waardoor hij zijn spieren niet goed kan aansturen. Dat verhindert hem niet om kansen te zien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Tijd voor een gesprek.
Siem, wat doe je precies bij VISTA college?
“Ik doe ondersteunende werkzaamheden voor de docenten. Recent heb ik een reeks enquêtes in elkaar gezet voor onze studenten. Ook rapporten verzenden kan een taak zijn.”
Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
“In de ochtend komt mijn persoonlijk begeleider mij ophalen om naar VISTA college te gaan. Hij rijdt mij naar Sittard en zet de laptop op mijn werkblad. Het kan ook zijn dat er die dag een presentatie op het programma staat, in Sittard of in Maastricht. Momenteel werk ik natuurlijk thuis in verband met de Corona-omstandigheden.”
Je spreekt via een spraakcomputer. Hoe is dat in het contact met collega’s?
“Eerlijk gezegd kunnen collega’s met wie ik vaker samenwerk, mij best goed verstaan. En tijdens mijn presentaties heb ik altijd wel een begeleider bij mij die mij verstaanbaar kan maken. Mijn spraak-app is ook een mogelijkheid daarvoor.”
Hoe ben je bij VISTA college terechtgekomen?
“Een aantal jaar geleden ging ik iedere woensdag naar een muziekschool, toen mijn begeleidster Karin van Kessel het idee had om een advertentie te plaatsen op Facebook. Deze werd 12.000 keer gedeeld. Ik kreeg heel veel reacties, eentje was van Bart Hermans, opleidingsmanager Juridische en Logistieke opleidingen. Toen dacht ik: dat is echt mijn droombaan. Sindsdien werk ik bij VISTA college op de administratie.”
Welke uitdagingen kwam je tegen toen je hier begon?
“Toen ik bij VISTA college binnenkwam had ik vrij snel in de gaten dat studenten niet zo gemotiveerd waren. Samen met mijn vader heb ik een presentatie gemaakt over motivatie, ook op advies van mijn mentor Han Knoben, docent Juridische opleidingen. Aan de hand van deze presentatie geef ik nu gastlessen aan studenten. Daarnaast waren mijn taken in het begin nog niet duidelijk, maar die hebben we nu gevonden.”
Wat vertel je studenten in je presentaties? En hoe reageren ze?
“Ik laat ze zien waar ik allemaal tegenaan loop en dat ze het eigenlijk best wel heel gemakkelijk hebben. Ik wil ze graag meegeven dat ze blij moeten zijn dat ze kunnen doen wat ze willen en dat ze niet zo hoeven te mopperen. Het is heel erg gaaf om te zien wat mijn boodschap met studenten doet. Ze zijn onder de indruk van mijn verhaal. Het schudt ze wakker.”
Wat doe je op de dagen dat je niet bij VISTA college werkt?
“Op woensdag werk ik bij Spoor-10, dat is een muziekschool in Reuver. We hebben daar een soort van bandje gevormd, dat werkt echt heel erg goed. En op vrijdag werk ik bij Ontwerpburo M. Hier ondersteun ik Marjo Peeters met het maken van websites in Wix.”
Op social media springt niet je handicap, maar je humor en positiviteit in het oog. Hoe belangrijk is die positieve instelling in het omgaan met je hersenletsel?
“Ik weet zeker dat humor bijna het belangrijkste is in het leven. Ik kan wel iedere dag droevig zijn, maar daar heb ik niks aan. Met humor begrijpen mensen je veel beter. Mijn hartsvriendin heeft ook heel veel humor, we hebben namelijk dezelfde beperking.”
Dank je wel Siem!
Benieuwd naar de belevenissen van Siem? Volg hem dan op Facebook of Instagram: loekensiem
Wij zien het talent achter de verlegen blik. Het kleine hartje achter de grote bek. We kijken met open blik, nieuwsgierig en onbevangen. Naar onze studenten en naar elkaar. Samen gaan we de verbinding aan. We inspireren elkaar met onze verhalen. En simpelweg door wie we zijn.